מעגל נשים הינו יצור עתיק יומין, עתיק כמו האנושות כולה. פעם פעם, כשחיינו בשבטים, היינו יושבות מסביב לבאר, למעיין, למדורה – מעגל של נשות השבט – ועושות הכל ביחד. מכינות אוכל לכולם, מלקטות צמחי מרפא ולומדות את הכנתם, מקבלות ווסת , נכנסות להריון, יולדות, מניקות ומגדלות את הילדים ביחד. וכן – מלוות את המתים לדרכם. במעגל היינו מפטפטות, משתפות בענייני רגש ובחיי יומיום, שואלות ומקבלות תשובות על בריאות, מיניות, יופי, ילדים. למדנו את מחזוריות הטבע והלבנה, ובנינו את לוחות השנה ואת אירגון החקלאות למען השבט. הכנו כלים, כדים וקערות, סכינים וספלים – מאבן ומחימר. בנינו את בתינו מבוץ, קש, או כל מה שהיה בשטח.
במעגל חלקנו את המידע והידע הרב , וזקנות השבט לימדו את הצעירות וגידלו את הילדים בעת שהנשים החזקות עבדו. מסביב למרכז המעגל תופפנו והקצב עזר לנו לעבוד בשמחה, שרנו שירי אהבה, כאב וטבע, יצאנו בעזרת הקולות והכוכבים למסעות רוחניים שחיברו אותנו זו לזו באחוות אחיות. מתוך המקום הפשוט והטבעי הזה התפתח ידע רב על כוח המעגל האנושי, אשר נשאר לאורך ההיסטוריה כזרם שפועל בתת מודע הקולקטיבי.
למעגל כמה תכונות מיוחדות: ההיקף נמצא במרחק שווה מהמרכז. כלומר – כל היושבות במעגל נמצאות במרחק שווה מן המרכז, המסמל את הציר, את העוגן, את החיבור בין שמיים ולאדמה. כאשר אנו יושבות במעגל – אין אחת מאיתנו שהיא "יותר" מהאחרות. אין הירארכיה. כולנו שוות. במעגל אנו יכולות לראות זו את פני זו, וזוהי השתקפות מתמדת של עצמנו בפני נשים אחרות. היחידה שאינני רואה במעגל היא אני עצמי. כדי לראות היטב את עצמי אני זקוקה למראת זכוכית או למראה אנושית. כך, במעגל אני רואה את עצמי במראות רבות ומגוונות. החוויה מביאה אותנו להבנה שכולנו שונות ואינדיבידואליות בד בבד עם היותנו דומות . אנו מרגישות כחלק מן ה"אישה" האוניברסלית, אמא טבע, אמא אדמה, האלה הגדולה. חוויה זו מעניקה הרבה כוח, משום שאיננו בודדות. הציפיה המולדת האנושית היא לשייכות – להיות חלק מקהילה. הציפיה המולדת הביולוגית-הורמונלית של נשים היא להיות חלק מאחוות נשים, ממעגל. ממחקרים חדשים עולה שההורמון ה"נשי" – האוקסיטוצין, זה שמסייע לצירי הלידה להנקה ולאורגזמה, מופרש בגופה של האישה בעת שהיא נמצאת בחברת נשים אחרות. זהו כנראה אינסטינקט מולד ששורשיו הישרדותיים , מימי השבט הקדום.
בשנים האחרונות, לאור חשיפה של מידע רב מתרבויות שבטיות שונות בכל העולם, הלכה וגדלה תנועת המעגל והפכה להיות מיבנה שאפשר להתייחס אליו גם כאל עבודה רוחנית-פנימית. המעגל האינדיאני, למשל, של ילידי אמריקה המקוריים, בנוי כעבודת קסם הכוללת התייחסות לכיווני הרוחות, יסודות הטבע , איכויות הריפוי של כל כיוון, צבעים, תכונות אופי, מחזוריות העונות והיממות ועוד.
בארץ מתפתחת תנועת המעגל במהירות ומאז ליל נשימא ב1999, נולדים מעגלי נשים חדשים לבקרים, העוסקים בנושאים מגוונים מהעצמה בעת משבר ועד ברכות ללידה, לחתונה או לגיל המעבר. היום, בעסקים גדולים ונאורים, יותר ויותר מבינים את חשיבות המעגל, המבטא את האיכויות הנשיות כמו הרמוניה לעומת תחרותיות, ומכניסים רעיונות אלה למסגרות העבודה. מסתבר שהעובדים שמחים ויעילים יותר כאשר ניתן להם מקום שווה במעגל העבודה. זהו למעשה מעגל עם כיוון, עם הובלה – כמו ספירלה.
מעגלים יכולים להיות גדולים מאד או קטנים ואינטימיים. החשוב הוא יצירת המרחב המתוחם, הנחייה מסודרת למיקוד וריכוז של המשתתפות, השימוש בכלים אנרגטיים נכונים להחזקת הכוח, ובסופו של דבר – שמחה, התרגשות, צחוק ובכי ובעיקר – אוכל טוב לסיום!
