"שרשרת של כסף על צווארך הענוג לעולם לא אעזוב אותך עוד!"
שלום חנוך
כסף הוא פוליטיקה, כוח, רומנטיקה, אהבה, מין, דת, מה לא? מאז הסגידה הקדומה לאל הממון, שדה הקרב העיקרי והיומיומי של החיים כיום הוא הכסף. במקום סוסים וכרכרות ,רובים ומבצרים, בשמים ועבדים, ישנם בנקים, המחאות, כרטיסי אשראי, משכנתאות, משכורות ומיסים. אך האויבים הפנימיים נשארו זהים לאלה בהם נלחם האדם במיתולוגיות של יוון, יפן, מצרים או הודו העתיקות: פחד, מרמה עצמית, יהירות, אגואיזם, מתח ואלימות. אלה תמיד היו אויבי ההתפתחות הפנימית.
הכסף ממלא תפקיד עצום בחיינו הפנימיים והחיצוניים. חיפוש אמיתי לידיעה עצמית ולהתפתחות מחייב את לימוד משמעות הכסף בחיינו. העובדה שהכסף נכנס לכל דבר גורמת לנו להתבונן בכל פן של חיינו מנקודת המבט של הכסף ושל הכוח שיש לו באנושות כיום. אהבה ושנאה, אכילה ושינה,בטחון וסכנה,עבודה ומנוחה,נישואין, ילדים, פחד, בדידות, ידידות, ידע, מדע, אמנות, בריאות, מחלה ומות: הכסף הוא הגורם הקובע בכולם. לעיתים נראה בברור לעין, לעיתיםסמוי ומשולב בכל המארג כמו צבע החוטים.
חישבו על יחסינו לטבע, לרעיונות, לעונג. חישבו על הזהות העצמית שלנו, על הכבוד העצמי שלנו, על מקום מגורינו ומה נמצא בסביבתנו, חישבו על רצוננו לעזור לאחרים או לשרת מטרה נעלה, חישבו על כל צרכינו הביולוגיים והנפשיים, חישבו לאן אנו הולכים, איך אנו נוסעים, עם מי אנו מתחברים. רק חישבו על מה שעשיתם אתמול או מה תעשו מחר או בעוד שעה. הכסף קיים שם, עוטף הכול מבחוץ או נמצא בפנים כל דבר. חישבו על מה שאתם שואפים או חולמים להיום, לשנה הבאה, לכל חייכם, לכל הדרוש כסף, כמות מוגדרת של כסף. הכסף קונה כמעט הכול – "כסף אינו יכול לקנות לי אהבה", אמרו הביטלס, האומנם? הבעיה היא שאנו רוצים כמעט רק את הדברים שכסף יכול לקנות. להיות תלויים בכסף זה להיות תלויים בכוח שבא מבחוץ לנו. בראייה התפתחותית, שמבקשת הרחבת תודעה, זו טעות לסמוך על הכסף, שיפתור לנו את כל הבעיות, במקום על הכוח הפנימי שיש לפתחו ולתרגלו.
הרמס, האל היוני, היה אל המסחר וגם אל התקשורת בין האדם לאלים ולאלות. הוא ביטא את עיקרון החיבור בין שני אלמנטים נוגדים בחיי האדם – החיים הרוחניים והחיים החומרניים. בתקופות הקדומות, לצד המסחר, הכסף הומצא כדי לאפשר מגע וחליפין בין חלקים בסיסיים של החיים האנושיים, הרוחניים והחומרניים, החיצוניים והפנימיים, בקשר שבין יחסו של האדם עם אלוהים. אם כך, הכסף איננו רע כשלעצמו, אלא אם הוא מונע מגע וחיבור מודע בין הרוחני וחומרי, בין הכוחות הבסיסיים של הטבע האנושי. השאיפה לדברים חומריים: בטחון, נוחיות – כל אלה אינם רעים. מה שמדאיג בחיינו הוא ענן הפחד והבורות שאינו מאפשר חיבור בין הרוח לחומר. במקום להזכיר לנו את קשרינו ותלותנו זה בזה ואת המטרות המשותפות הגדולות של המין האנושי, הפך הכסף להיות מטרה בפני עצמה והעיסוק בו נעשה באווירת חוסר סובלנות, תחרות, שקרים, ניצול ואלימות נוראה.
בחברה מודעת, העיסוק בכסף יכול להיות מכשיר כדי לראות את עצמנו, להתעורר, ולאפשר את החופש הפנימי בחיינו. עלינו להשתמש בכסף כדי ללמוד את עצמנו ואת הפוטנציאל שלנו. זוהי אנרגיה – חומר ביד היוצר/ת של החיים. מנקודת המבט של ההתפתחות האישית-רוחנית, הכסף (כמו כל דבר) משמש מטרה אחת והיא ידיעת עצמנו כאדם פרטי וכחלק מהחברה כולה.
